Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in include() (line 295 of /var/www/vhosts/mmi.fem.sumdu.edu.ua/httpdocs/sites/all/themes/mmi/node-article.tpl.php).

Конкурентоспроможність та інновації у зовнішній торгівлі: на прикладі торгівлі яблуками між Словаччиною та Чехією

Автори:
Ребекка Броднанова1, Патрик Ровний1, Сергій Мороз1
1. Словацький сільськогосподарський університет в Нітрі (Словаччина)
Сторінки:
43 - 54
Мова оригіналу:
Англійська
Цитувати як:
Brodnanova, R., Rovny, P., & Moroz, S. (2022). Competitiveness and Innovations in Foreign Trade: a Case of Apples from Slovakia to Czechia. Marketing and Management of Innovations, 2, 43-54. https://doi.org/10.21272/mmi.2022.2-04
Отримано:
27.04.2022
Прийнято:
10.06.2022
Опубліковано:
30.06.2022


Анотація

Конкурентоспроможність та інновації є одними із важливих елементів удосконалення та розвитку взаємовигідної зовнішньої торгівлі. Ця стаття узагальнює аргументи та контраргументи в межах наукової дискусії з питання галузевої конкурентоспроможності сільського господарства та виробництва продуктів харчування. Метою дослідження є визначення змін у зовнішній торгівлі яблуками в Словацькій та Чеській республіках. У ході дослідження авторами було проведено порівняльний аналіз конкурентоспроможності ринку яблук Чеської та Словацької республік з 2004 по 2020 рік (після вступу до ЄС). Систематизація літературних джерел та підходів до розв'язання проблеми розвитку взаємовигідної зовнішньої торгівлі засвідчила, що здатність конкурувати на світовому та національному ринках залежить від порівняльних переваг країн. Джерелом статистичних даних емпіричного дослідження є Статистичний офіс Європейського співтовариства (Євростат). Визначено, що розвиток сільськогосподарського сектору досліджуваних країн демонструє як позитивні, так і негативні тенденції після їх прийняття до ЄС у 2004 році. За результатами емпіричного дослідження встановлено, що попит на яблука у Словацькій та Чеській республіках перевищує пропозицію. Обґрунтовано, що кожна з досліджуваних країн має імпортувати яблука досягаючи переваг зовнішньої торгівлі. Авторами наголошено на необхідність збільшення обсягів інвестицій у досліджуваний сектор для підвищення конкурентоспроможності та насичення ринку досліджуваних країн. Зазначено, що відповідальні особи за розробку зовнішньоекономічної політики, мають впроваджувати низку заходів для підвищення конкурентоспроможності та задоволення попиту на ринку яблук, що сприятиме зростанню ефективності та забезпеченню вигід для обох країн.


Ключові слова
конкурентоспроможність, інновації, зовнішня торгівля, продукт, порівняльні переваги, Словаччина, Чехія.


Посилання
  1. Anguelov, D. (2021). Banking ‘development’: the geopolitical–economy of infrastructure financing. Area Development and Policy6(3), 271-295. [Google Scholar] [CrossRef]
  2. Bajan, B., Genstwa, N., & Smutka, L. (2021a). The similarity of food consumption patterns in selected EU countries combined with the similarity of food production and imports. Agricultural Economics67(8), 316-326. [Google Scholar] [CrossRef]
  3. Bajan, B., Łukasiewicz, J., & Mrowczyńska-Kamińska, A. (2021b). Energy consumption and its structures in food production systems of the Visegrad group countries compared with EU-15 countries. Energies14(13), 3945. [Google Scholar] [CrossRef]
  4. Cabelkova, I., Tvaronaviciene, M., & Strielkowski, W. (2021). Innovations in achieving sustainable economic performance under income inequality. Marketing and Management of Innovations, 2, 146-154. [Google Scholar] [CrossRef]
  5. Caria, S. (2022). Cooperation Regimes and Hegemonic Struggle: Opportunities and Challenges for Developing Countries. Politics and Governance10(2), 71-81. [Google Scholar] [CrossRef]
  6. Cieslik, A., Michałek, J., & Michałek, A. (2016). Export performance of firms in Baltic countries. International Economics Letters5(2), 26-43. [Google Scholar] [CrossRef]
  7. Curran, L., & Eckhardt, J. (2020). Mobilizing against the antiglobalization backlash: an integrated framework for corporate nonmarket strategy. Business and Politics22(4), 612-638. [Google Scholar] [CrossRef]
  8. Curzi, D., Garrone, M., & Olper, A. (2021). Import competition and firm markups in the food industry. American Journal of Agricultural Economics103(4), 1433-1453. [Google Scholar] [CrossRef]
  9. Devaux, A., Torero, M., Donovan, J., & Horton, D. (2018). Agricultural innovation and inclusive value-chain development: a review. Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies, 8(1), 99-123. [Google Scholar] [CrossRef]
  10. Eurostat (2022). Key figures on the European food chain. Retrieved from [Link]
  11. Faro, J., Lakatos, M., & Karai, E. (2020). Financial position of Hungarian agricultural companies before, during, and after the global financial crisis. Serbian Journal of Engineering Management5(1), 29-39. [Google Scholar] [CrossRef]
  12. Feenstra, R. C. (2018). Alternative sources of the gains from international trade: Variety, creative destruction, and markups. Journal of Economic Perspectives32(2), 25-46. [Google Scholar] [CrossRef]
  13. Fernandez, J. A. S., Azevedo, P. S., Martín, J. M. M., & Martín, J. A. R. (2020). Determinants of tourism destination competitiveness in the countries most visited by international tourists: Proposal of a synthetic index. Tourism Management Perspectives33, 100582. [Google Scholar] [CrossRef]
  14. Floris, N., Schwarcz, P., Schwarczova, L., & Munk, M. (2022). Short Food Supply Chains and Small Farms—Evidence from Slovakia. Sustainability14(5), 2728. [Google Scholar] [CrossRef]
  15. Foot, R., & King, A. (2019). Assessing the deterioration in China-US relations: US governmental perspectives on the economic-security nexus. China International Strategy Review1(1), 39-50. [Google Scholar] [CrossRef]
  16. Garcia-Muina, F. E., Gonzalez-Sanchez, R., Ferrari, A. M., & Settembre-Blundo, D. (2018). The paradigms of Industry 4.0 and circular economy as enabling drivers for the competitiveness of businesses and territories: The case of an Italian ceramic tiles manufacturing company. Social Sciences7(12), 255. [Google Scholar] [CrossRef]
  17. Genc, E., Dayan, M., & Genc, O. F. (2019). The impact of SME internationalization on innovation: The mediating role of market and entrepreneurial orientation. Industrial Marketing Management82, 253-264. [Google Scholar] [CrossRef]
  18. Gereffi, G., Lim, H. C., & Lee, J. (2021). Trade policies, firm strategies, and adaptive reconfigurations of global value chains. Journal of International Business Policy4(4), 506-522. [Google Scholar] [CrossRef]
  19. Gonçalves, J., Ferreira, F., Ferreira, J. J. D. M., & Farinha, L. A Multiple Criteria Group Decision-Making Approach for the Assessment of Small and Medium-Sized Enterprise Competitiveness. Management Decision57(82), 480-500. [Google Scholar] [CrossRef]
  20. Gonzalez De Molina, M., & Lopez-Garcia, D. (2021). Principles for designing Agroecology-based Local (territorial) Agri-food Systems: a critical revision. Agroecology and Sustainable Food Systems45(7), 1050-1082. [Google Scholar] [CrossRef]
  21. , M. (2022). Adjustment to trade opening: The case of labor share in India's manufacturing industry. The Journal of International Trade & Economic Development, 31(1), 109-135. [Google Scholar] [CrossRef]
  22. Hashai, N., & Buckley, P. J. (2021). The effect of within-country inequality on international trade and investment agreements. International Business Review30(6), 101862. [Google Scholar] [CrossRef]
  23. Jiang, H., & Yu, M. (2021). Understanding RCEP and CPTPP: from the perspective China’s dual circulation economic strategy. China Economic Journal14(2), 144-161. [Google Scholar] [CrossRef]
  24. Jiroudkova, A., Anna, L., Strielkowski, W., & Slosarcík, I. (2015). EU accession, transition and further integration for the countries of Central and Eastern Europe. Economics & Sociology8(2), 11. [Google Scholar] [CrossRef]
  25. Jongwanich, J., & Kohpaiboon, A. (2020). Effectiveness of industrial policy on firm productivity: evidence from Thai manufacturing. Asian‐Pacific Economic Literature34(2), 39-63. [Google Scholar] [CrossRef]
  26. Knudsen, E. S., Lien, L. B., Timmermans, B., Belik, I., & Pandey, S. (2021). Stability in turbulent times? The effect of digitalization on the sustainability of competitive advantage. Journal of Business Research128, 360-369. [Google Scholar] [CrossRef]
  27. Kohlhepp, P., Harb, H., Wolisz, H., Waczowicz, S., Müller, D., & Hagenmeyer, V. (2019). Large-scale grid integration of residential thermal energy storages as demand-side flexibility resource: A review of international field studies. Renewable and Sustainable Energy Reviews101, 527-547. [Google Scholar] [CrossRef]
  28. Kotabe, M., & Kothari, T. (2016). Emerging market multinational companies’ evolutionary paths to building a competitive advantage from emerging markets to developed countries. Journal of World Business51(5), 729-743. [Google Scholar] [CrossRef]
  29. Kovacova, M., Kliestik, T., Valaskova, K., Durana, P., & Juhaszova, Z. (2019). Systematic review of variables applied in bankruptcy prediction models of Visegrad group countries. Oeconomia Copernicana10(4), 743-772. [Google Scholar] [CrossRef]
  30. Kuzmenko, E., Rumankova, L., Benesova, I., & Smutka, L. (2022). Czech Comparative Advantage in Agricultural Trade with Regard to EU-27: Main Developmental Trends and Peculiarities. Agriculture12(2), 217. [Google Scholar] [CrossRef]
  31. Kwan, C. H. (2020). The China-US trade war: Deep‐rooted causes, shifting focus and uncertain prospects. Asian Economic Policy Review15(1), 55-72. [Google Scholar] [CrossRef]
  32. Landesmann, M. A., & Stöllinger, R. (2019). Structural change, trade and global production networks: An ‘appropriate industrial policy for peripheral and catching-up economies. Structural Change and Economic Dynamics48, 7-23. [Google Scholar] [CrossRef]
  33. Latruffe, L. (2010). Competitiveness, Productivity and Efficiency in the Agricultural and Agri-Food Sectors. OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers, No. 30. OECD Publishing. [Google Scholar] [CrossRef]
  34. Li, C., He, C., & Lin, C. (2018). Economic impacts of the possible China-US trade war. Emerging Markets Finance and Trade54(7), 1557-1577. [Google Scholar] [CrossRef]
  35. Lisin, E., & Strielkowski, W. (2014). Modelling new economic approaches for the wholesale energy markets in Russia and the EU. Transformations in Business & Economics13(2B), 566-580. [Google Scholar] []
  36. Liu, W., & Atuahene-Gima, K. (2018). Enhancing product innovation performance in a dysfunctional competitive environment: The roles of competitive strategies and market-based assets. Industrial Marketing Management73, 7-20. [Google Scholar] [CrossRef]
  37. Lu, J., Ren, L., Yao, S., Qiao, J., Strielkowski, W., & Streimikis, J. (2019). Comparative review of corporate social responsibility of energy utilities and sustainable energy development trends in the baltic states. Energies12(18), 3417. [Google Scholar] [CrossRef]
  38. Marquis, C., & Qiao, K. (2020). Waking from Mao’s dream: Communist ideological imprinting and the internationalization of entrepreneurial ventures in China. Administrative Science Quarterly65(3), 795-830. [Google Scholar] [CrossRef]
  39. Martínez-Arnaiz, M., Baraja-Rodríguez, E., & Herrero-Luque, D. (2022). Multifunctional Territorialized Agri-Food Systems, Geographical Quality Marks and Agricultural Landscapes: The Case of Vineyards. Land11(4), 457. [Google Scholar] [CrossRef]
  40. Ministry of Agriculture of the Czech Republic (2022). Food industry. Retrieved from [Link]
  41. Na, K. (2021). The effect of on-the-job training and education level of employees on innovation in emerging markets. Journal of Open Innovation: Technology, Market, and Complexity7(1), 47. [Google Scholar] [CrossRef]
  42. National Agricultural and Food Centre (2022). Annual Reports. Retrieved from [Link]
  43. Nguyen, H. T. (2021). How does the productivity of foreign-invested enterprises spill over to domestic firms in Vietnamese manufacturing?. Journal of the Asia Pacific Economy, 1-36. [Google Scholar] [CrossRef]
  44. Nino-Amezquita, J. L. (2017). Innovations and competitiveness in regional development a comparison of Latin America, Europe, and China. Czech Journal of Social Sciences, Business and Economics, 6(1), 28-36. [Google Scholar] [CrossRef]
  45. Onileowo, T. T., Muharam, F. M., Ramily, M. K., & Khatib, S. F. (2021). The nexus between innovation and business competitive advantage: a conceptual study. Universal Journal of Accounting and Finance9(3), 352-361. [Google Scholar] [CrossRef]
  46. Pasquali, G., Godfrey, S., & Nadvi, K. (2021). Understanding regional value chains through the interaction of public and private governance: Insights from Southern Africa’s apparel sector. Journal of International Business Policy4(3), 368-389. [Google Scholar] [CrossRef]
  47. Porter, M.E. (1990). The Competitive Advantage of Nations. The Free Press: New York, NY, USA. [Google Scholar]
  48. Schäfer, M. (2018). The fourth industrial revolution: How the EU can lead it. European View17(1), 5-12. [Google Scholar] [CrossRef]
  49. Schwab K. (2013). The Global Competitiveness Report 2013–2014. World Economic Forum. Retrieved from [Link]
  50. Sortino, A., & Fa, M. C. T. (2009). Endogenous Development and the European Model of Agriculture: Developing a Theoretical Framework. Economic Science for Rural Development, 19, 111–117. [Google Scholar]
  51. Strielkowski, W., & Höschle, F. (2016). Evidence for economic convergence in the EU: The analysis of past EU enlargements. Technological and economic development of Economy22(4), 617-630. [Google Scholar] [CrossRef]
  52. Ugurlu, E., & Jindřichovska, I. (2022). Effect of COVID-19 on International Trade among the Visegrad Countries. Journal of Risk and Financial Management15(2), 41. [Google Scholar] [CrossRef]
  53. Vasylchak, S., & Halachenko, A. (2016). Theoretical basis for the development of resort services: regional aspect. International Economics Letters5(2), 54-62. [Google Scholar] [CrossRef]
  54. Wang, H. (2020). Selective Reshaping: China’s Paradigm Shift in International Economic Governance. Journal of International Economic Law23(3), 583-606. [Google Scholar] [CrossRef]