Розвиток ягідних фермерських господарств в Європі: організаційні та управлінські аспекти

Автори:
Джоліта Греблікіте1, Аудрона Іспірян1, Деймена Монтвидайте1
1. Університет Вітовта Великого (Литва)
Сторінки:
141 - 159
Мова оригіналу:
Англійська
Цитувати як:
Greblikaite, J., Ispiryan, A., & Montvydaite, D. (2019). Development of Berry Farms in Europe: Organisational and Management Issues. Marketing and Management of Innovations, 2, 141-159. http://doi.org/10.21272/mmi.2019.2-13


Анотація

У статті авторами систематизовано аргументи та контраргументи у рамках наукової дискусії з питань розвитку ягіднихфермерських господарств у Європі. Головною метою дослідження є виявлення можливостей та шляхів розвитку ягідних фермерських господарству Європі з урахуванням їх організаційних та управлінських аспектів. Об'єктом дослідження є ягідні фермерські домогосподарства країн ЄС. Для досягнення поставленої мети авторами виокремлено наступні завдання: проаналізувати особливості функціонування ягідних фермерських домогосподарств у країнах ЄС; оцінити можливості розвитку ягідних фермерських домогосподарств на міжнародному рівні (продукція із високою доданою вартістю, бізнес із високою доданою вартістю, тощо); виділити ключові аспектиподальшого розвитку ягідних фермерських домогосподарств в Європі. У рамках статті проаналізовано ягідні домогосподарствата фермерство у Європі. Авторами розглянуто популярні види ягід у Європі, а саме: полуницю, малину, аґрус, смородину, чорницю, журавлину, ожину, лохину, білу та червону шовковицю, миртові ягоди і черешню. У свою чергу, вихідні дані для дослідження сформовано на основі різних статистичних джерел щодо збору врожаю, врожайності та виробництва ягід у період 2013-2017 років. Методологію дослідження засновано на ситуаційному аналізі ягідного фермерства у Європейських країнах, основою якого є порівняльний аналіз статистичних даних у поєднанні із поглибленим аналізом наукової літератури з досліджуваної тематики. Таким чином, у статті висвітлено основні нішіпотенційної конкурентоспроможності та розвитку ягідних фермерських господарств. У результаті аналізу статистичних даних авторами визначено основніягідні фермерські господарства та об’єми виробництва основних видів ягід у Європі. Результати аналізу наукової літератури з теми дослідження та прикладів ефективного управління ягідним фермерством дозволили розкрити основні організаційні та управлінські особливості для формування дієвого механізму розвитку ягідного фермерства. Авторами зазначено, що отримані результати дослідження можуть бути корисними для розвитку успішного ягідного фермерства у Європейських країнах. 


Ключові слова
ягідні фермерські господарства, урожайність ягід, ягідне фермерство, виробництво ягід, менеджмент у сільському господарстві.


Посилання
  1. Baby, B., Antony, P., Vijayan, R. (2017), Antioxidant and anticancer properties of berries, Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2017, 58: 1-17.
  2. Barney, D. L. (2000), Commercial Production of Currants and Gooseberries in the Inland Northwest and Intermountain West of the United States: Opportunities and Risks, HorlTechnology, 10(3): 557-561.
  3. Barro, J. (2014), Americans are eating a lot more berries. Here's why available at: https://www.nytimes.com/2014/12/02/upshot/americans-are-eating-a-lot-more-berries-heres-why.html (accessed 22 May 2019).
  4. Bezus, R., Bilotkach, I. (2018), Development of organic farmers’ cooperatives: the USA, the EU, and Ukraine, Baltic Journal of Economic Studies, 4,2 (2018): 24-31.
  5. Bhat, R., Geppert, J., Funken, E. et al. (2015), Consumers Perceptions and Preference for Strawberries – A Case Study from Germany, International Journal of Fruit Science, 15 4: 405-424.
  6. Castro, D., Teodoro, A. (2015), Anticancer properties of bioactive compounds of berry fruits – A review, British Journal of Medicine & Medical Research, 6(8): 771-794.
  7. Export Opportunity Surveys. (2017), The Market for Fresh Organic Strawberries in Germany and The United States, Research Paper, 1/2017. Whitewater: University of Wisconsin.
  8. Falco, I., Randazzo, W., Sanchez, G. et al. (2019), On the use of carrageenan matrices for the development of antiviral edible coatings of interest in berries, Food Hydrocolloids, 92: 74-85. 
  9. Farruggiaa, D., Crescimannoa, M., Galatia, A. et al. (2016), The quality perception of fresh berries: an empirical survey in the German market, Agriculture and Agricultural Science Procedia 8: 566-575.
  10. Feliziani, E., Landi, L., Romanazzi, G. (2016), Effects of field treatments with alternatives to conventional fugicides on strawberry fruit quality parameters and postharvest decay., Acta Horic, 1144: 317-324.
  11. Food and Agriculture organization of United Nations (2019), available at: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (accessed 4 May 2019).
  12. Guerrino, M., Giovanna, G., Bellio, A. et al. (2018). Microbiological Parameters in the Primary Production of Berries: A Pilot Study, Foods, 7. 105:1-13
  13. Gugala, A. K., Ledwozyw-Smolen, I., Augustynowicz, J. et al. (2015), Antioxidant properties of fruits of raspberry and blackberry grown in central Europe, Open Chemistry, 13(1): 1313-1325.
  14. Hummer, K. E., Barney, D. L. (2002), Currants, HorlTechnology, 12(3):377-387.
  15. Invenire Market Intelligence (2008), Berries in the World, Introduction to the international markets of berries, available at: https://media.sitra.fi/2017/02/28141842/Berries20in20the20world-2.pdf (accessed 23 May 2019).
  16. Juan, C., Oueslati, S., Mañes, J. (2016), Evaluation of Alternaria mycotoxins in strawberries: quantification and storage condition, Food Additives & Contaminants: Part A, 33,5: 861-868.
  17. Juranic, Z., Zizak Z. (2005), Biological activities of berries: From antioxidant capacity to anti-cancer effects, Biofactors, 23(4): 207-211.
  18. Kowalenko, C.G. (2005), Accumulation and distribution of micronutrients in Willamette red raspberry plants. Canadian Journal of Plant Science2005, 85: 179-191. 
  19. Kruger, E., Josuttis, M., Netsby, R. et al. (2012), Influence of growing conditions at different latitudes of Europe on strawberry growth performance, yield and quality, Journal of Berry Research, 2, 3: 143-157.
  20. Lefevrea, I., Ziebela, J., Guignarda, C. et al. (2011), Evaluation and comparison of nutritional quality and bioactive compounds of berry fruits from Lonicera caeruleaRibes L. species and Rubus idaeus grown in Russia, Journal of Berry Research 1(2011): 159-167.
  21. Lozano, D.,Ruiz, N., Gavilan, P. (2016), Consumptive water use and irrigation performance of strawberries, Agricultural Water Management, 169(2016): 44-51.
  22. Macori, G., Gilardi, G., Bellio, A. et al. (2018), Microbiological Parameters in the Primary Production of Berries: A Pilot Study, Foods 2018, 7, 105: 1-12. 
  23. Matyaszek, A., Szpyrka, E., Podbielska, M. et al. (2012), Pesticide residues in berries harvestedfFrom south-eastern Poland (2009-2011), Rocz Panstw Zakl Hig 2013, 64(1): 25-29.
  24. Maunula, L., Kaupke, A., Vasickova, P. et al. (2013), Tracing enteric viruses in the European berry fruit supply chain, International Journal of Food Microbiology, 167: 177-185. 
  25. Michal, J., Sujova, A., Brezina, D. (2018), The importance of products made of certified wood materials to consumers in the Czech Republic, Forum Scientiae Oeconomia, 6, 3 (2018): 119-131.
  26. Nile, S. H., Park, S. W. (2014), Edible berries: Bioactive components and their effect on human health, Nutrition 2014, 30: 134-144. 
  27. Perea, R. G., Garcia, I. F., Arroyo, M. M. et al. (2017), Multiplatform application for precision irrigation scheduling in strawberries, Agricultural Water Management, 183(2017): 194-201.
  28. Rohm, H., Brennan, Ch., Turner, Ch. et al. (2015), Adding Value to Fruit Processing Waste: Innovative Ways to Incorporate Fibers from Berry Pomace in Baked and Extruded Cereal-based Foods – A SUSFOOD Project, Foods, 2015, 4: 690-697.
  29. Statista (2015), Per capita consumption of fresh berries in the United States from 2000 to 2015. Available at: https://www.statista.com/statistics/257200/per-capita-consumption-of-fresh-berries-in-the-us/ (accessed 22 May 2019)
  30. Sedik, P., Horska, E., Skowron-Grabowska, B. et al. (2018), Generation marketing in strategic marketing management: case study of honey market, Polish Journal of Management Studies 2018, 18(1): 326-337.
  31. Skrovankova, S., Sumczynski, D., Mlcek, J. et al. (2015), Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries, International Journal of Molecular Sciences 2015, 16: 24673-24706.
  32. Tefera, T., Tysnes, K. R., Utaaker, K. S. et al. (2018). Parasite contamination of berries: Risk, occurrence, and approaches for mitigation, Food and Waterborne Parasitology, 10: 23-38.
  33. Velioglu, Y. S., Ekici, L., Poyrazoglu, E. S. (2002), Phenolic composition of European cranberrybush (Viburnum opulus L.) berries and astringency removal of its commercial juice, International Journal of Food Science and Technology 2006, 41: 1011-1015.
  34. Vittori, L. D. Mazzoni, L., Battino, M. et al. (2018), Pre-harvest factors influencing the quality of berries, Scientia Horticulturae, 233: 310-322.
  35. Willer, H., Schaak, D. (2015), Europe: Current Statistics Organic Farming and Market Development in Europe, in: The World of Organic Agriculture 2015 (pp. 181-214), Frick and Bonn.
  36. Willer, H., Schaak, D., Lernoud, J. (2018), Organic farming and market development in Europe and the European Union, Organics international: The world of organic agriculture. Frick and Bonn: 217-250.
  37. Zahrebelny, D., Gavrilyuk, A., Barabas, D. et al. (2016), Optimization of pressure on agricultural land of Ukraine and maximizing the profits of the agriculture sector, Экономика сельского хозяйства. Продовольственный комплекс, 2016: 63-65.
  38. Zbanca, A., Negritu, G., Stratan, D. (2018), Benchmarking of Investment and Their Recoverability in The Berries Sector, Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 18: 529-536.